a társas viselkedés művészete

Hollósi Szabolcs blogja

Hollósi Szabolcs blogja

Miért csináljuk ugyanazokat a dolgokat különbözőképpen?

A DISC viselkedési stílus modell felfedezése és fejlődése

2019. március 15. - DISCSzabi

A DISC viselkedési stílus modell megalkotója Dr. William Moulton Marston volt. A Harvard Pszichológia Karának sokoldalú professzora találta fel a modern hazugságvizsgálót, és a két nővel folytatott párhuzamos szerelmi élete (felesége Elizabeth, és egykori diákja Olive) inspirálta a Wonder Woman karakterének kitalálására. A DISC elméletének alapjait az „Emotions of normal people” című, 1928-ban megjelent könyvében fektette le.

 marston_eonp.JPG

A könyvében aktív-passzív, kedvező-ellenséges tengelyek mentén mutatja be a négy DISC-dimenziót. Leírja, hogy az érzelmek milyen módon vezetnek viselkedési különbséghez az embereknél, és hogy tud változni a személy viselkedése időről időre. Marston a közvetlenül megfigyelhető, megbecsülhető és mérhető pszichológiai jelenségeket vizsgálta munkássága során. Gyakorlati magyarázatokat adott ahhoz, hogy az emberek megértsék viselkedésük mozgatórugóit, és jól tudják menedzselni kapcsolataikat.

A DISC-betűszó 4 angol szót takar (Dominance, Influence, Steadiness, Compliance, azaz Dominancia, Befolyásolás, Stabilitás, Szabálytisztelet, színei: piros, sárga, zöld, kék), de Marstonnál eredetileg Inducement (mozgató erő, ami valóban jellemzi a sárgákat) szerepelt az I helyén, és Submissiveness (engedelmesség) az S-nél.

psidium.png

Ugyan Marston alkotta meg az elméleti modellt (gyakorlatban a filmiparban alkalmazta), de Walter V. Clark fejlesztette ki az első DISC alapú értékelési eszközt (személyiség profil teszt). 1948-tól használta a kifejlesztett tesztet vállalati szektorban munkaerő-kiválasztásra.

A manapság is használatos tesztek alapját pedig Clark egyik kollégája John Cleaver fejlesztett ki „Self description” néven, amelynél a korábban használt ellenőrző lista helyett bevezette a különböző állítások közötti választások módszerét (amelyhez kapcsolódóan faktor analízis alapú elemzést alkalmazott). John Geier Perfomax nevű cége volt az 1970-es években, amely elsőként elérhetővé tette a DISC értékelő eszközöket.

A zömében Egyesült Államokból kiinduló, rendkívül sokszínű üzleti alkalmazás mellett az Athlete Assessments a világon egyedülálló on-line sport nyelven íródott edzői, sportolói, sportmenedzseri DISC profilokat kínál. 2019 közepén az edzői, sportolói profilok Magyarországon magyar nyelven is elérhetőek lesznek a DISC-Tanulókör által.

Magyarországon a PSIDIUM Onlinetesztek validált, 95%-os megbízhatóságú DISC értékelési eszközei a legismertebbek. Az Interneten elérhetőek ingyenes tesztek is, melyek a modell megismerésére alkalmasak, de nem adnak megbízható egyéni eredményeket.

  • Vannak emberek, akikkel jól kijövünk, míg másokkal kevésbé. Sőt olyanok is vannak, akikkel mintha teljesen külön univerzumban élnénk.
  • A főnökömet mindig csak a célok és az eredmények érdeklik, a részleteket meg mi oldjuk meg, ő ezekkel nem törődik.
  • A fellegekben lebeg, megváltja a világot, de a heti határidős feladatai meg nem haladnak.
  • Alig tudok kihúzni belőle egy mondatot, hiába kérdezem a csapatértekezleten. Tudom, hogy több van benne, de egyszerűen nem mutatja meg.
  • Nem értem, hogy miért kell egy feladatmegoldást ezerszer átgondolni, az értelmét keresni, állandóan kérdezni? Már rég kész lehetne, ha csinálná, és nem kukacoskodna.
  • Néha úgy érezzük miután beszélt velünk, mintha egy úthenger ment volna át rajtunk.
  • Hogy mondjam meg neki, hogy ilyen részletesen engem nem érdekelnek a hétvégi élményei, főleg hétfőn reggel, amikor a heti feladataimat szeretném pontosan megtervezni?
  • Nem veszi észre, hogy teljesen kihasználják a kollégák, mindig csak másoknak akar segíteni, de közben ő meg teljesen felőrlődik.
  • Azt érzem, hogy csak az érdekli, hogy körülötte legyünk és hallgassuk, de semennyire se vonhatjuk kétségbe az állításait, mert azon meg egyből megsértődik.
  • Egyáltalán nem észleli, hogy nekem milyen fontos a személyem iránti bizalom, e nélkül nem tudok meglenni. Csak a feladatvégzésem alapján ítél meg.

Ismerős helyzetek, gondolatok? Bármelyikünk fejében megfogalmazódhatnak.

A DISC egy csodálatos eszköz, amellyel ezek a nézetkülönbségek, konfliktushelyzetek is feloldhatóak. A DISC az emberi viszonyoknak olyan közös nyelve, amelyet gyorsan meg lehet tanulni, és azonnal a kapcsolataink fejlesztésének szolgálatába állítani a családunkban, munkahelyünkön, baráti társaságunkban. A DISC modell legfőbb haszna, hogy önmagad és mások stílusának megismerése után tudatos alkalmazkodásra leszel képes az adott helyzet igényeinek megfelelően, és saját szükségleteidet is jobban tudod kommunikálni és érvényesíteni.

A folytatásban megismerhetitek a 4 alapstílust (piros, sárga, kék, zöld), és emberi történeteken keresztül a DISC viselkedési stílus modell gyakorlati hasznosságáról, alkalmazhatóságáról is betekintést kaphattok.

A blog bejegyzés megírásához forrásként használtam: https://www.discprofile.com/what-is-disc/history-of-disc/

„Ismerd meg önmagad, hogy azzá lehess, aki vagy!” – Franz Kafka.

Hollósi Szabolcs, viselkedési stílus tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://disctanulokor.blog.hu/api/trackback/id/tr9014690034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DISCSzabi 2019.03.15. 18:12:11

@bélaisten: Köszönöm szépen a visszajelzést, hozzászólást!
süti beállítások módosítása