a társas viselkedés művészete

Hollósi Szabolcs blogja

Hollósi Szabolcs blogja

A Sas, a Papagáj, a Galamb és a Bagoly élete a járvány idején

Stresszkezelés DISC alapokon

2020. április 03. - DISCSzabi

A DISC egy olyan viselkedési séma, amelynek segítségével az emberek viselkedésbeli sajátosságai jól leírhatóak, felismerhetőek. Az elmúlt két évben nagyon sok emberrel ismertettem meg a módszert, saját szememmel láttam tréning résztvevőimen, az egyéni konzultációkra bejelentkezőknél, hogy milyen nagyszerű eszköz. Miért is?

A DISC az emberi viszonyoknak olyan közös nyelve, amelyet gyorsan meg lehet tanulni, és azonnal a kapcsolataink fejlesztésének szolgálatába állítani a családunkban, munkahelyünkön, baráti társaságunkban.

Az elmúlt hetekben jelentősen leszűkült életterünk, többnyire a lakásunk, házunk, a munkahelyünk (annak, aki nem választhatta a home office formát), gyógyszertár, élelmiszerbolt színtereken éljük az életünket. Még a tudósoknak is nehéz megbecsülni, hogy meddig tart ez a helyzet, napról napra élünk, és remélünk. Kisgyermekes szülőként már egészen belejöttünk az online iskola itthoni teendőibe (bár egy ország várja már a tavaszi szünetet), és vérmérséklettől függően viseljük az új terheinket, és élvezzük az új létforma számos előnyét is.

Ahogy telnek-múlnak a hetek, még a legjobban működő családokban sem lesz könnyű a helyzet kezelése, tapinthatóan nőhet a feszültség a bezártság és bizonytalanság miatt. Reakciónkat sok minden befolyásolja, családi kapcsolataink milyensége, neveltetésünk, értékeink, személyiségünk, vagy épp az a helyzet, hogy van-e stabil munkánk, megélhetésünk, vagy a jövőtől való félelem hatja át hétköznapjainkat.

Ezen felül bizonyosan meghatározza a stresszhelyzetre (olyan állapot, amelynek a kezelése megítélésünk szerint meghaladja az erőforrásainkat) adott válaszreakciónkat, hogy mely DISC viselkedési stílus domináns nálunk, hiszen ez is befolyásolja mindennapi viselkedésünket. Azzal együtt, hogy minden emberben megvan mind a négy viselkedési jelleg, de ezek különböző intenzitással jelennek meg egy egyénen belül.

Most nézzünk meg, hogy a tréningjeinkről is ismert Sas (piros), Papagáj (sárga), Galamb (zöld), Bagoly (kék) barátaink hogy érezhetik magukat a social distancing idején?

eagle-1753002_1280.jpg

A Sas szeret irányítani, eredményesen, hatékonyan élni és dolgozni. Legjobban zavarja a határozatlanság, illetve, ha nem tud gyorsan dönteni, vagy úgy érzi, hogy nincs jó döntés. A Papagáj lételeme a közösségi élet, a vibrálás, míg az unalom, a megszokottság, szürke hétköznapok, beszűkült kapcsolatok pokollá teszi az életét, úgy érzi, hogy megfullad. A social distancing a legnagyobb büntetés számára, amit kiróhat az élet. Olyan mintha a Bagolynak azt mondanánk, hogy quality distancing (mostantól a minőség nem számít…). A Galamb számára legfontosabb a harmónia, béke biztonság. A sürgetettségtől, meg nem értettségtől rosszul érzik magukat, ahogy a megszokott, lassan folyó életük felborulása is rendkívül stresszes állapotba taszíthatja őket. A Bagoly utálja a váratlan, kiszámíthatatlan helyzeteket, mindent szeret előre megtervezni. Közülük kerülnek ki azok is, akik már március elején az Internetes böngészőjük könyvjelzőjeként beállították a Worldometers portál koronavírus statisztikai oldalát, és Excel táblát vezetnek a betegség terjedéséről, elhalálozási statisztikákról.

ara-3601194_1280.jpg

A stresszhelyzetben az a jellemző, hogy az eredeti stílusunk jegyei erősödnek fel, és gyakrabban felszínre jönnek a többiek által nem preferált viselkedési formák.

A Sas erőszakossá, nyerssé, türelmetlenné, dühössé válhat. A Papagáj fecsegő lehet, túlzott optimizmusa odáig fajulhat, hogy nem tartja be a korlátozó rendelkezéseket, veszélybe sodorhatja magát és másokat is. Azt mondja, hogy „No para, lazíts, legyünk boldogok, maradjunk egészségesek, minket ez a vírus se győzhet le!” A Galamb még jobban visszahúzódik, hiányzik neki a társak közelsége, támogatása, passzívabbá válik. A Bagoly kötekedő, pesszimista, szőrszálhasogató lesz, és borúlátó prognózisaihoz rendelkezésére áll mindenféle adat, statisztika is.

pigeons-50005_1280.jpg

A tartós stresszre (sokan már ebben az állapotban vannak, vagy vészesen közelítenek felé) az a jellemző, hogy a viselkedésünk teljesen átfordul, elveszítjük eredeti stílusunkat.

Ha ilyent tapasztalatunk a környezetünkben, nagyon figyeljünk, mert segítségre van szüksége a családtagunknak, munkatársunknak ahhoz, hogy ne kerüljön még rosszabb helyzetbe! Ezek vészjelzések! Vegyük komolyan, és lépjünk, mielőtt teljesen kimerülnek az emberi szervezet tartalékai. A korábban mindig határozott Sas elvonul, nem ad iránymutatásokat, befelé fordul, felteszi a kezét. A Papagáj elnémul, hallgataggá válik, akár elérhetetlenné is számunkra. Korábban 5 mp-en belül válaszolt Messenger üzenetekre, most napokig nem kapunk választ tőle. A Galamb elveszti türelmét, váratlan dühkitöréseket produkál, előtörnek belőle régi sérelmek is. A Bagoly feladja maximalizmusát, hanyaggá, felületessé válik, nem követi a szabályokat, és kimutatja érzelmeit, ami rá nem jellemző. Összességében mindegyik madarunk 180 fokos fordulatot vesz.

european-eagle-owl-2010346_1280.jpg

Mi lehet a megoldás? Mit tehetünk madarainkkal, hogy visszatérjenek természetes stílusukhoz, ezáltal a stressz káros hatásait is kivédjük?

Ehhez segítségül hívjuk a Kaméleont, aki ismeri mind a négy szín tulajdonságait, erősségeit, kihívásait, és jó tanácsokkal tud nekünk szolgálni ebben a helyzetben is. Általános tanácsként azt mondják a szakértők, hogy legyünk egymás mellett, támogassuk és hallgassuk meg családtagjainkat, munkatársainkat, figyeljünk egymásra, de nem mindenkinek erre van szüksége, sőt vannak olyan emberek, akik kezelése teljesen más stratégiát igényel. Alapszabály, hogy azzal a viselkedéssel tudjuk kihozni őket a stresszhelyzetből, amellyel belecsúsztak, azaz a természetes stílusukkal.

chameleon-226287_1280.jpg

A Sas egyébként kifejezetten utálja, ha pátyolgatják, gyengének látják, és mások mondják meg, hogy mit kellene tennie. A legjobb, amit tehetünk, hogy ráparancsolunk, provokáljuk, hogy szedje össze magát. Ezáltal a tettek mezejére fog lépni, hiszen nem hagyhatja, hogy kikerüljön a kezeiből az irányítás, és mások tanácsait kövesse. Ő maga pedig azt teheti a járvány idején, hogy mindennapi kisebb-nagyobb kihívásokat talál magának, és ezek teljesítése is jó érzéssel tölti el. Előveheti stratégiaalkotó képességét, és előre tekinthet a járvány utáni időszakra is, tervezheti a jövőt, és elkezdheti ennek felépítését. A Papagájt beszéltetni kell, minél több nézőpontból minél több embernek hagyni, hogy elmesélje a jelenlegi életét, gondolatait, és ebből ő erőt fog meríteni, inspirálódni.  Ő pedig azt teheti, hogy még ha korlátozott formában is, de tartja a kapcsolatot barátaival, ismerőseivel, online vacsorákat szervez, megpróbál társasági életet élni. Könyveket olvas, inspirálódik, fejleszti magát, képzéseken vesz részt (ez mindenkinek hasznos). A Galamboknak a legfontosabb, hogy bizalommal, teljes odafigyeléssel meghallgassuk őket, érezzék, hogy velük és mögöttük vagyunk. Számukra különösen fontos, hogy óvakodjanak a hírportálok böngészésétől, mert csak a bizonytalanságérzésük növekszik a borzalmas hírek láttán. Inkább találjanak ki közös elfoglaltságot családtagjaikkal, és tartsák a kapcsolatot azokkal az emberekkel, akik az offline térben is támaszaik voltak. A Baglyok álljanak le a statisztikák gyártásáról, sajnos ezúttal ez sem fogja kiküszöbölni az előre tervezhetőség hiányát. Beszélgessünk velük, elemezzük ki a helyzetet közösen, kérdéseikre válaszoljunk. Ők maguk azt tehetik, hogy az adott napra és a következő napokra készítenek olyan terveket maguknak, amelyekre befolyásuk van, és így élvezhetik a tervezés és feladatmegoldás örömeit is, ami lételemük. Az otthoni fertőtlenítési protokollt már nem is említem, hiszen az már az első napokban elkészült, és minden családtagnak vizsgázni is kellett belőle.

Sasok, Papagályok, Galambok, Baglyok, és sokszínű Kaméleonok, vigyázzatok magatokra és egymásra! Hamarosan találkozunk!

Szombathely, 2020. április 3.

Hollósi Szabolcs, DISC tanácsadó-tréner

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://disctanulokor.blog.hu/api/trackback/id/tr3815586826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása